Alle leidinggevende bij onze groep zijn vrijwilligers. Wij hebben een vrijwilligers team wat iedere week met veel plezier en energie een uitdagend Scouting programma aanbiedt aan de jeugdleden. Om onze leidinggevende hierbij te ondersteunen bieden wij een opleidingstraject aan volgens de normen en regels van Scouting Nederland. Als een leidinggevende dit heeft afgerond dan is zij of hij een gekwalificeerd leidinggevende die zich verdiept heeft in het leeftijdseigene van de groep kinderen waar hij of zij leiding aan geeft, het leiden van spelactiviteiten, motivatie technieken, het omgaan met conflicten maar vooral in het op het leuke en verantwoorde manier spelen van het Scoutingspel met kinderen en jongeren. De afspraak in onze groep is dat iedere leidinggevende zijn of haar basiskwalificatie behaalt.

Na de basiskwalificatie kan een leid(st)er zich verder verdiepen in het bijvoorbeeld het op kamp gaan met kinderen (en hier een aanvullende kwalificatie voor halen), het aanleren van extra vaardigheden (bijvoorbeeld oriƫntatie technieken) of kennis (omgaan met ADHD, koken op houtvuur, etc) of werken aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling door deel te nemen aan de Gilwell cursus. De leidinggevende kan in samenspraak met de praktijkbegeleider (een van onze vrijwilligers die verantwoordelijk is voor opleiding en kwalificaties) zelf vorm geven aan zijn of haar traject na het behalen van de basiskwalificatie.

Omdat wij een groep zijn met een mooie en frisse combinatie van mensen met veel en mensen met minder ervaring zijn er altijd leidinggevende die nog bezig zijn met hun kwalificatie traject. Dit heeft als voordeel dat wij altijd uitgedaagd worden door vragen van collega leidinggevende die met hun kwalificatie bezig zijn.
Naast de Scouting specifieke trainingen moedigen wij ook aan dat onze leidinggevende hun EHBO diploma halen en proberen wij te zorgen dat er tenminste in ieder team een persoon met een geldig EHBO diploma aanwezig.

Ook leidinggevende leren veel bij Scouting!

Voor meer informatie kijk op: https://www.scouting.nl/ondersteuning/groei/cyclus-duurzaam-vrijwilligersbeleid