Wie zijn wij eigenlijk?
Scoutinggroep de Velpsche Woudloopers is opgericht in 1919 en bestaat nu dus al meer dan 100 jaar. Van oorsprong een jongensgroep, maar later zijn wij gemengd gaan draaien en is de Scoutinggroep De Olmen (meisjesgroep) bij ons ingetrokken.
Vandaar dus de naam “Velpsche Woudloopers en de Olmen”
Op een mooi stuk terrein aan het einde van het doodlopende stuk van de Beekhuizenseweg staat ons clubgebouw “Pax Hill” Na de oorlog een proefproject van de betonfabriek “De Meteoor” om prefab tropenhuizen te leveren aan onder andere Indië. Verderop staat het “Knienenhol”, in 2018 gesloopt en opnieuw opgebouwd als onderkomen voor de bevers, explorers en roverscouts.
Op dit terrein beoefenen wij het mooie spel van scouting, waarbij we de kinderen vermaken met spel en avontuur. Hier leren ze door te doen en te ervaren. Knopen, vuur maken en broodjes bakken, maar ook omgaan met mes en kompas, hoe je een kamp opzet of een eenvoudige maaltijd kookt. Ook sociale vaardigheden spelen hier een grote rol.
Door de jaren heen pakken ze zo vaardigheden op die je normaal niet zo gauw in het dagelijks leven tegenkomt, en later ook nog wel eens goed van pas kunnen komen.
Wij zijn er als groep trots op dat we door de jaren heen een mooi gevarieerd spelaanbod kunnen bieden voor jong en iets minder jong…
Sociale Veiligheid:
We vinden het binnen de VW&O belangrijk dat leden binnen een sociaal
veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen.
Wat is sociale veiligheid?
Sociale veiligheid binnen de VW&O betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet. Zoals bijvoorbeeld: zeden, verduistering, pesten, groepsdruk, geweld etc.
Samen met Scouting Nederland werken wij actief mee aan de bescherming van alle leden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke ingrediënten die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving.
Gedragscode
De gedragscode geeft grenzen aan in het contact met minderjarigen. Deze code dient door iedereen die een functie binnen onze Scoutinggroep vervult, te worden onderschreven. Wij maken gebruik van de gedragscode van Scouting Nederland die je hier kunt downloaden. Alle vrijwilligers worden bij aanvang van hun vrijwilligerswerk, gewezen op deze gedragscode.
Verklaring Omtrent het Gedrag
Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een
uitdagend leven. Niemand associeert deze woorden met grensoverschrijdend gedrag. Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die de VW&O getroffen heeft om binnen onze organisatie een veilige omgeving te bieden. Het Huishoudelijk reglement van Scouting Nederland biedt voldoende mogelijkheden om bij grensoverschrijdend gedrag en/of het niet overleggen van een VOG, leden te weren en/of uit te schrijven.
Aanstellingsbeleid
Om te zorgen dat de wensen en verwachtingen van (nieuwe) vrijwilliger(s) matchen met de wensen van onze organisatie voeren wij niet alleen intakegesprekken maar hebben we ook conform Huishoudelijk reglement van Scouting Nederland, afgesproken dat de eerste 3 maanden een soort proefperiode zijn. In die proefperiode zoomen we o.a. in op de inhoudelijk functie, de gedragscode, het Huishoudelijk reglement en allerlei trainingen die onze (nieuwe) vrijwilliger kan volgen om zich zo snel als mogelijk onderdeel te voelen van onze organisatie. Als bestuur maken wij gebruik van diverse methodieken die door Scouting Nederland zijn ontwikkeld.
Vertrouwenspersoon
Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan onze bestuursleden graag voor je klaar. Ook kun je via het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.
Het team Sociale Veiligheid is 24 uur te bereiken (na kantoor tijden via een
bereikbaarheidsdienst) op 033 496 09 11 of via de e-mail:
inveiligehanden@scouting.nl
socialeveiligheid@scouting.nl
De vertrouwenspersoon van de VW&O is Hetty en te bereiken via mail: vertrouwenspersoon@scoutingvelp.nl
Of via: telnr
Scouting Administratie
Bij scouting maken we gebruik van SOL (Scouting On Line), dit is een landelijk systeem van Scouting Nederland waar we alle ledenadministratie in verwerken.
Voor je adres en mailgegevens ben je zelf verantwoordelijk. Je kan deze wijzigen door in te loggen op SOL (klik hier). Om in te loggen dien je eerst een account aan te vragen, dat doe je hier: Account aanvragen
Opleiding Leiding
Alle leidinggevende bij onze groep zijn vrijwilligers. Wij hebben een vrijwilligers team wat iedere week met veel plezier en energie een uitdagend Scouting programma aanbiedt aan de jeugdleden. Om onze leidinggevende hierbij te ondersteunen bieden wij een opleidingstraject aan volgens de normen en regels van Scouting Nederland. Als een leidinggevende dit heeft afgerond dan is zij of hij een gekwalificeerd leidinggevende die zich verdiept heeft in het leeftijdseigene van de groep kinderen waar hij of zij leiding aan geeft, het leiden van spelactiviteiten, motivatie technieken, het omgaan met conflicten maar vooral in het op het leuke en verantwoorde manier spelen van het Scoutingspel met kinderen en jongeren. De afspraak in onze groep is dat iedere leidinggevende zijn of haar basiskwalificatie behaalt.
Na de basiskwalificatie kan een leid(st)er zich verder verdiepen in het bijvoorbeeld het op kamp gaan met kinderen (en hier een aanvullende kwalificatie voor halen), het aanleren van extra vaardigheden (bijvoorbeeld oriëntatie technieken) of kennis (omgaan met ADHD, koken op houtvuur, etc) of werken aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling door deel te nemen aan de Gilwell cursus. De leidinggevende kan in samenspraak met de praktijkbegeleider (een van onze vrijwilligers die verantwoordelijk is voor opleiding en kwalificaties) zelf vorm geven aan zijn of haar traject na het behalen van de basiskwalificatie.
Omdat wij een groep zijn met een mooie en frisse combinatie van mensen met veel en mensen met minder ervaring zijn er altijd leidinggevende die nog bezig zijn met hun kwalificatie traject. Dit heeft als voordeel dat wij altijd uitgedaagd worden door vragen van collega leidinggevende die met hun kwalificatie bezig zijn.
Naast de Scouting specifieke trainingen moedigen wij ook aan dat onze leidinggevende hun EHBO diploma halen en proberen wij te zorgen dat er tenminste in ieder team een persoon met een geldig EHBO diploma aanwezig.
Ook leidinggevende leren veel bij Scouting!
Voor meer informatie kijk op: https://www.scouting.nl/ondersteuning/groei/cyclus-duurzaam-vrijwilligersbeleid
Monumenten
In 2015 adopteerden wij als Velpsche Woudloopers de gedenksteen bij de Geërfdenbank onderaan de Pinkenberg, vlakbij ons clubhuis. Wij zorgen er voor dat de gedenksteen netjes blijft en we onderhouden het bloemperkje. Die gedenksteen herinnert aan drie moedige Arnhemmers die zonder vorm van proces in Velp werden gefusilleerd op 25 oktober 1944. Uit respect voor deze drie mensen worden ieder jaar op 25 oktober om 11.00 uur, bloemen gelegd door vertegenwoordigers van het Comité 4 Mei Velp, Stichting De Geërfden van Velp, Velp voor Oranje en leden van de Velpsche Woudloopers. Er zijn altijd veel familieleden bij deze herdenking aanwezig.
Hulp aan zieken en bejaarden
‘Na de Slag om Arnhem, toen alle Arnhemmers de stad moesten verlaten, werd voor zieken en bejaarden geen officiële hulp georganiseerd’, vertelt mevrouw Rijgersberg-Klaver in 2009. ‘Gelukkig waren er mensen die zich hun lot aantrokken. Mijn vader, Jan Klaver en zijn vrienden Charles Mozes en Harry Kuyper behoorden daartoe.’ Ze woonden alle drie op de Geitenkamp, dichtbij Velp. Gemeenteraadslid Klaver was al voor de oorlog betrokken bij het verzet tegen het nazi-regime in Duitsland. ‘In de oorlog steunde hij het illegale werk door het inzamelen van gelden’, vertelt zijn dochter. Charles Mozes, was in 1942 gearresteerd, maar ontvlucht. Hij had ervaring als hospitaalsoldaat. Hij beheerde de apotheek van enkele huisartsen op de Geitenkamp en wist daardoor enkele Rode-Kruisarmbanden te bemachtigen. Harry Kuyper vervalste de bijbehorende papieren en het lukte hen zelfs om van de Duitsers een vrachtauto los te praten. ‘Zo verzorgden en evacueerden deze zelfbenoemde hulpverleners vele zieken en bejaarden’, vertelt mevrouw Rijgersberg met trots.
Moedige half-joodse verzetsmensen
Het Vrije Volk reconstrueerde wat er vervolgens gebeurde, en schreef in april 1947:
Op 18 October werd Charles Mozes op de Geitenkamp aangehouden door een Duitser. Deze vertrouwde zijn papieren niet en nam hem mee naar Velp. Falsificatie werd vastgesteld.
Een beroep op het neutrale karakter van zijn menslievende arbeid mocht niet baten. Hij werd opgesloten in het Velpse politiebureau. Diezelfde dag nog werden J. Klaver en de beide families van Mozes en Klaver door de gevreesde SD van hun bed gelicht op hun onderduikadres aan de Willemstraat in Velp.
De volgende dag, de 19e Oktober, werden bij het doorzoeken van de woning van Mozes op de Geitenkamp nog Harry Kuyper en zijn vrouw gearresteerd, die daar op de zolder waren ondergedoken. Harry Kuyper wordt verdacht van medeplichtigheid. De vrouwelijke familieleden en de kinderen werden ‘s avonds aan de grens van Velp afgezet, met de mededeling zo spoedig mogelijk te verdwijnen. Kuyper, Klaver en Mozes bleven achter in het politiebureau van Velp.
Charles Mozes en Harry Kuyper zijn beiden half Joods.
Dit heeft tot gevolg dat het aanvankelijke vergrijp van het vervalsen van papieren nu als ‘Jodenzaak’ wordt overgedragen aan de Dienststelle van de beruchte SS-er Frans Fischer in Velp. Deze laat de drie gevangenen op de avond van 24 oktober – de heer Klaver reeds met een bebloed gezicht – met een auto uit het politiebureau halen.
Op 25 oktober 1944 worden zij naar de voet van de Pinkenberg in Velp gebracht, waar zij voor de Geërfdenbank, zonder vorm van proces worden gefusilleerd. De lichamen laat men daar op het bospad liggen. Later op de avond worden deze ter plaatse door onbekenden begraven.
Op 25 oktober 1993 werd nabij de fusilladeplaats door de nabestaanden van Jan Klaver, Harry Kuyper en Charles Mozes een gedenksteen voor hen onthuld in aanwezigheid van de burgemeesters van Arnhem, Rheden en Rozendaal. Het monumentje is zodanig gesitueerd, op verzoek van de nabestaanden, dat het vanaf de openbare weg te zien is. Ieder jaar, op 4 Mei is er een plechtige herdenking bij het monument, georganiseerd door het gemeentebestuur van Rozendaal in aanwezigheid van de kinderen en kleinkinderen van de heren Klaver, Kuyper en Mozes.